LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene se regrupează în sud și est pentru continuarea ofensivelor. Rusia transferă muniție și echipamente dinspre Belarus

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene se regrupează în sud și est pentru continuarea ofensivelor. Rusia transferă muniție și echipamente dinspre Belarus

Forțele ucrainene concentrează personal și echipament în direcția Lyman-Svatove pentru a lansa o ofensivă asupra Svatove și Kreminna cu un grup de atac de până la 40.000 de militari.

Rachete rusești în drum spre front. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.11 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (Linia râului Oskol-Kreminna)

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la est de râul Oskol în direcția Kreminna și Svatove pe 11 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene în apropiere de Krokhmalne, în regiunea Harkiv (20 km nord-vest de Svatove) și Stel'makhivka din regiunea Lugansk (la 15 km nord-vest de Svatove). Ministerul rus a mai susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să traverseze râul Jerebeț la sud-vest de Svatove în direcția Raihorodka și Novovodiane, regiunea Lugansk, pe 11 octombrie. Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene se regrupează și își refac capacitățile de luptă lângă Kupyansk pentru a se pregăti de noi atacuri în apropierea liniei Pershotravneve-Kyslivka. Milbloggerul a mai susținut că forțele ucrainene concentrează personal și echipament în direcția Lyman-Svatove pentru a lansa o ofensivă asupra Svatove și Kreminna cu un grup de atac de până la 40.000 de militari.

image

UPDATE 05.37 Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat un contraatac local și au recucerit teritorii la vest de Kreminna, continuând să stabilească poziții defensive în zona Kreminna-Svatove pe 11 octombrie. Milbloggeri ruși au susținut pe 11 octombrie că forțele ruse au efectuat operațiuni de contraofensivă la est de Lyman și au recucerit Terny, Torske, Novosadove, Makiivka și Nevske, deși ISW nu poate verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmații. Surse ruse au postat videoclipuri pe 11 octombrie care pretind să arate forțele ruse construind tranșee cu mașini BTM-3 de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, o sursă denumind efortul o linie „Maginot” de fabricație rusă (referindu-se la centura masivă de fortificații franceze). construită între cele două războaie mondiale pe care germanii le-au ocolit pur și simplu). Șeful Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat, de asemenea, că forțele ruse continuă să mineze teritoriul din Oblastul Lugansk pentru a încetini operațiunile de contraofensivă ucrainene. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat foc indirect de rutină de-a lungul liniei Oskol -Kreminna pe 11 octombrie.

UPDATE 04.49 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Surse ruse au continuat să susțină că trupele ucrainene au efectuat atacuri la sol în nordul și vestul Oblastului Herson pe 11 octombrie. Ministerul apărării rus a susținut că două grupuri tactice de batalion ucrainene (BTG) au condus operațiuni ofensive în direcția Borozenske și Piatykhatky – ambele de-a lungul actalei linii de fron Davydiv Brid-Dudchany în nordul Oblastului Herson și la aproximativ 35 km de orașul strategic Beryslav, controlat de ruși. Un milblogger rus a indicat în mod similar că trupele ucrainene se pregătesc să avanseze la sud de linia Davydiv Brid-Dudchany și desfășoară pregătiri de artilerie pentru atacurile ulterioare asupra pozițiilor rusești în direcția Beryslav. Milbloggeri ruși au indicat în plus că trupele ucrainene încearcă să-și întărească pozițiile în zona Davydiv Brid (vestul Oblastului Herson, lângă granița cu regiunea Mykolaiv și de-a lungul râului Inguleț) pentru a se pregăti pentru avansurile trupelor ucrainiene către sud-est. Mai multe surse ruse au raportat că trupele ucrainene au încercat să atace către Bruskynske (6 km sud de Davyvid Brid), Ișcenka (8 km sud-est de Davydiv Brid) și Sadok (12 km sud-est de Davydiv Brid).

Oficialii militari ucraineni și-au menținut în mare măsură tăcerea operațională cu privire la atacurile la sol ucrainene din regiunea Herson, dar au reiterat că forțele ucrainene continuă o campanie de interdicție pentru a viza echipamentele militare, tehnice și logistice ale Rusiei și zonele de concentrare. Imaginile geolocalizate pe rețelele de socializare postate pe 11 octombrie arată consecințele loviturilor ucrainene din 10 octombrie asupra unui cămin al unei facultăți de medicină din Beryslav, pe care forțele ruse l-au folosit ca loc de cazare. Imaginile postate pe 11 octombrie arată în plus deteriorarea podului Antonivsky din orașul Herson în urma unei lovituri ucrainene HIMARS. Imaginile geolocalizate arată o muniție ucraineană RAM II lovind un sistem rus de apărare aeriană Osa lângă Kyselivka, la 17 km nord-vest de orașul Herson.

image

UPDATE 04.07 Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei - Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în regiunea Donețk pe 11 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești lângă Bakhmut, la nord-est de Bakhkmut lângă Soledar și Bakhmutske și la sud de Bakhmut, lângă Mykolaivka și Mayorsk. O sursă rusă a declarat că forțele ruse au încercat să avanseze în zonele Ozeryanivka la sud de Bakhmut și Kamianka, la sud-est de Bakhmut pe autostrada N20. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins un asalt terestru rusesc la vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în direcțiile Nevelske și Pervomaiske. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins trei grupuri de companii tactice ucrainene în apropiere de Mykilske.

image

UPDATE 03.37 Efort de sprijin – Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie, aer și rachete la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Odesa pe 10 octombrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Zaporijia, orașul Mykolaiv, Kryvyi Rih, orașul Dnipro și locații nespecificate în regiunea Odesa. Surse ucrainene au mai declarat că forțele ruse au tras asupra Kutsurub Hromada, regiunea Mykolaiv, din pozițiile de pe Spitul Kinburn din regiunea Mykolaiv.

UPDATE 02.52 Surse ruse au raportat explozii în Djankoy, Crimeea, pe 11 octombrie. Un milblogger rus a raportat că explozia a avut loc la o joncțiune feroviară între liniile feroviare Herson-Kerch și Harkiv-Sevastopol, dar nu a identificat o cauză. Sursa a menționat că singura rută logistică prin Crimeea care aprovizionează forțele ruse din sudul Ucrainei trece prin Djankoy. Postul de știri rus Baza a raportat că un tanc rus a tras accidental în timp ce era în curs de reparații, a lovit o casă din Djankoy și a rănit un copil. Raportarea și afirmațiile cu privire la acest incident indică panica rusă privind pierderea altor capacități logistice în Crimeea în urma exploziei Podului peste Strâmtoarea Kerci.

UPDATE 02.18 Autoritățile de ocupație ruse și-au intensificat eforturile pentru a-și consolida controlul fizic asupra centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) din Enerhodar ocupat, de natură să stabilească condițiile pentru a prelua controlul asupra operațiunilor ZNPP și pentru a integra ZNPP în rețeaua electrică rusă. Agenția nucleară ucraineană Energoatom a raportat că autoritățile ruse de ocupație l-au răpit și torturat pe directorul general adjunct al ZNPP Valeriy Martynyuk pe 10 octombrie și continuă să-l țină pe Martynyuk într-o locație necunoscută. Energoatom a declarat că autoritățile ruse de ocupație îl torturează pe Martynyuk pentru a obține informații personale despre personalul ZNPP pentru a-i forța să lucreze pentru agenția nucleară rusă Rosatom. Direcția principală de informații a Ucrainei (GUR) a declarat că autoritățile de ocupație forțează personalul ZNPP să semneze contracte cu Rosatom și să folosească pașapoartele rusești pentru munca oficială. Energoatom a declarat că autoritățile ruse au început să transporte paturi, saltele, încălzitoare și alte articole de uz casnic către ZNPP. Energoatom a declarat că autoritățile ruse fie încearcă să stabilească o bază de iarnă la ZNPP, fie intenționează să ia ostatic personalul ucrainean al ZNPP, așa cum au făcut-o în timpul ocupării centralei nucleare de la Chornobîl în februarie și martie 2022. Vladimir Rogov, membru al Consiliului Administrației Ocupației Zaporijia, a declarat că ZNPP a fost reconectat la liniile electrice externe, dar că este prea devreme pentru a vorbi despre repornirea reactoarelor.

UPDATE 01.33 Comandamentul militar rus continuă să trimită militari proaspăt mobilizați fără antrenament de luptă pe linia frontului în estul și sudul Ucrainei. Şeful Administraţiei Regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat că „mii” de bărbaţi mobilizaţi sosesc în Regiunea Lugansk, dar a remarcat că numai primele grupuri ale acestor militari au vreun tip de experienţă militară. Un canal Telegram ucrainean a încărcat un videoclip cu bărbați ruși mobilizați care se plâng de desfășurarea lor în Svatove din regiunea Moscova la numai 11 zile după ce au fost recrutați și în ciuda experienței lor militare minime sau inexistente. Forțele ruse antrenează și oameni mobilizați în regiunile ucrainene ocupate. Un membru al administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a declarat că personalul mobilizat rusesc este în curs de pregătire în suburbiile Melitopolului. Înregistrările arată, de asemenea, că personalul mobilizat se antrenează în regiunea Lugansk ocupată.Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushenko, a remarcat sosirea echipamentului militar rusesc în direcția Manhush la vest de Mariupol, afirmând că forțele ruse ar putea înființa un centru de instruire pentru mobilizați. Statul Major ucrainean a subliniat că desfășurarea rușilor mobilizați în Ucraina nu va submina contraofensivele forțelor ucrainene.

UPDATE 00.25 Forțele ruse au efectuat lovituri masive cu rachete în toată Ucraina pentru a doua zi consecutiv, pe 11 octombrie. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au tras aproape 30 de rachete de croazieră Kh-101 și Kh-55 de pe bombardierele strategice Tu-95 și Tu-160 și infrastructura critică a fost deteriorată în regiunile Lviv, Vinița, Dnipropetrovsk, Donețk și Zaporijia. Se pare că apărarea aeriană ucraineană a distrus 21 de rachete de croazieră și 11 vehicule aeriene fără pilot (UAV). Imaginile de pe rețelele de socializare arată consecințele bombardamentelor în toată Ucraina. În plus, forțele ruse au continuat să lanseze atacuri asupra infrastructurii ucrainene cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană. Statul Major ucrainean a raportat că apărarea aeriană ucraineană a distrus opt drone Shahed-136 în regiunea Mykolaiv în noaptea de 10 și 11 octombrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Probabil că Federația Rusă aduce muniție și alte materiale din bazele de depozitare din Belarus - activitate care este incompatibilă cu stabilirea condițiilor pentru un atac la sol pe scară largă a Rusiei sau Belarusului împotriva Ucrainei din Belarus. Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat la 11 octombrie că un tren cu 492 tone de muniție din Belarus din Gomel a sosit la Gara Kirovskaya din Crimeea la o dată recentă nespecificată. GUR a raportat că oficialii belaruși intenționează să trimită încă 13 trenuri cu arme, echipamente, muniție și alte materiale nespecificate de la cinci baze diferite din Belarus către gările Kamenska (Kamensk-Shakhtinsky) și Marchevo (Taganrog) din regiunea Rostov, pentru o zonă nespecificată într-o perioadă de timp viitoare. Imaginile de pe rețelele sociale open-source susțin acest raport. Imaginile geolocalizate au arătat cel puțin două trenuri belaruse care transportau tancuri T-72 din Belarus și camioane militare Ural în Minsk și lansatoare de rachete sol-aer Tor-M2 în Orsha (oblastul Vitebsk) pe 11 octombrie. Mișcările de echipamente din Belarus în Rusia indică faptul că forțele ruse și bieloruse probabil nu stabilesc zone de adunare în Belarus. Mișcările de echipamente și aprovizionare din Belarus către Crimeea și Oblastul Rostov indică faptul că forțele ruse sunt mai puțin încrezătoare în securitatea liniilor de comunicație terestre rusești care traversează nordul și vestul Oblastului Lugansk, având în vedere contraofensiva ucraineană aflată în desfășurare acolo. Statul Major al Ucrainei a reiterat că monitorizează Belarusul și nu a observat indicatori privind formarea de grupuri ofensive în Belarus pe 11 octombrie.

Belarus rămâne totuși un cobeligerant în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Belarus sprijină material ofensivele rusești în Ucraina și oferă forțelor ruse refugii din care să atace Ucraina cu muniție de precizie. Forțele ruse au lovit Kievul cu drone Shahed-136 lansate de pe teritoriul belarus pe 10 octombrie. GUR a mai raportat că Rusia a desfășurat 32 de drone Shahed-136 în Belarus începând cu 10 octombrie și că Rusia va disloca încă opt în Belarus până pe 14 octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă